Gradovi pobratimi Kragujevca: Pitešti

December 5, 2012
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/1907_park_Pitesti_12.jpg/800px-1907_park_Pitesti_12.jpg
Pitešti je grad u Rumuniji, nalazi se na obalama reke Arđeš, a ujedno je i glavni grad istoimenog okuga,. Važi za jedan od najvećih industrijskih centara, pored Bukurešta. Prema popisu iz 2011. godine, grad ima oko 148 hiljada stanovnika. Prijateljstvo sa našim gradom datira još od 1971. godine.

Grad se prvi put pominje još u 14. veku kada je vlaški Vojvoda Mirčeta I, 1386. godine otvorio prvi mlin u tom delu tadašnje Vlaške, kako se nekad zvao taj deo Rumunije. Kroz vekove, Pitešti je važio za trgovinski centar, zbog svog georafskog položaja jer su svi važni putevi prolazili kroz ili oko samog grada, i u njemu su boravili svi vladari tadašnje države.
Zbog toga su kroz tadašnju Vlašku prolazile mnoge vojske u svojim pohodima, ali se nisu mnogo zadržavale. U Piteštiju je 1821. godine podignut "Vlaški ustank", za koji se smatra da je bio inicijalna kapisla za početak rata u Grčkoj, za konačno oslobađanje od Turaka.

Ujedinjenjem dunavskih kneževina, 1859. godine nastala je Kraljevina Rumunija, grad nastavlja da se razvija, postaje centar rumunskih liberala, jer je Nacionalna Liberalana partija osnovana u Piteštiju, iz okoline Piteštija poreklo vodi i čuvena porodica Bratijanu, osnivači partije i diplomate. Pitešti je dobio prugu, 1872, koja ga je spojila sa glavnim gradom Bukureštom. To je i prvi grad u Rumuniji koji je imao Adventističku crkvu, 1868. godine.

Za vreme Prvog svetskog rata, bio je okupiran od strane Centralnih sila, a u periodu posle rata bio je i centar kulture u kome su izadvani prvi časopisi i magazini.
U Drugom svetskom ratu, veliki broj stanovnika je stradao u ozloglšenom logoru Holokaust, a 1944. godine, grad su bombardovali i saveznici.

Po završetku rata, u Rumuniji je zavladao komunizam, i počelo je masovna industrijalizacija zemlje. Pitešti je postao sedište auto industrije, u njemu se nalazi fabrika automobila "Dačija", otvorena je rafinerija nafte, .
Svakog proleća, grad je domaćin festivala "Simfonija lala", jer se smatra da na tom području najbolje uspevaju lale.
 

Gradovi pobratimi Kragujevca: Springfild, Ohajo

November 27, 2012

File:Springfield Ohio c1900.jpg
Springfild je grad u Sjedinjenim Američkim Državama, država Ohajo, i glavni je grad okruga Klark. Nalazi se na jugo-zapadu države, smešten na obali Med Rivera, a od glavnog grada, Kolumbusa, udaljen je oko 72 km. Po popisu stanovništva, 2010., ima 60 000 stanovnika.

Grad je osnovao Džejms Demint 1801. godine. Kada je formiran okrug Klark, Springfild je 1818. postao glavni grad okruga, a ime je dobio po gradu Springfild iz Masačuseca, koji je važio za jednu od najvećih vojnih baza u A...

Continue reading...
 

Znameniti Kragujevčani: Jovan Ristić

November 26, 2012

Jovan Ristić, istoričar, državnik i političar, rođen je 4. januara 1831. godine u Kragujevcu. Uz Nikolu Pašića i Iliju Garašanina spada u najistaknutije političare 19. veka, zbog čega je u dva navrata bio namesnik prestola, prvo Milanu Obrenoviću, a potom i njegovom sinu Aleksandru. Na Berlinskom kongresu, kada je Srbija proglašena nezavisnom državom, bio ovlašćeni predstavnik zemlje.

Detinjstvo je proveo u rodnom Kragujevcu, u siromašnoj porodici, a i rano je ostao bez oca. Po...

Continue reading...
 

Gradovi pobratimi Kragujevca: Ingolštat

November 20, 2012
File:Wappen Ingolstadt.svg
Ingolštat je grad koji se nalazi na obalama Dunava, u nemačkoj pokrajini Bavarskoj. Po poslednjem popisu stanovništva, 2011., ovaj grad je imao nešto više od 125 hiljada stanovnika. Od 2003. godine, jedan je od najvećih prijatelja Kragujevca.

Prvi put se pominje još 806. godine, a prvobitni naziv mu je bio Ingold, tek 1250. godine dobija status grada. U periodu od 1392. do 1447. bio je prestonica Vojvodstva Bavaria - Ingolštat.
Luj 14. je 1472. godine u Ingolštatu osnovao jedan od prvi...

Continue reading...
 

Najava NAJVEĆE STUDENTSKE PLJAČKE 3

October 4, 2012

Danas najavljujem nastavak priče o studentskim prevarama na Univerzitetu u Kragujevcu jer su reč ,,mafija“ iskoristili za ličnu promociju i stvarno se uživeli u tu ulogu.

U međuvremenu glasovima 7 za i 5 protiv ponovo je ista vladajuća garnitura opstala u Studentskom parlamentu Univerziteta, kao i najstariji među studentskim predstavnicima, u Savetu Univerziteta. Najstariji studentski predstavnik ponovo je izabran za odbornika u Skupštini grada Kragujevca. Ja sam na Pravnom fakul...


Continue reading...
 

Studentske prevare - prvi i drugi deo

October 4, 2012

PRVI DEO

Dušan Aleksić ili u gradskim krugovima poznat kao Zeka Lopov, došao je u centar zbivanja zahvaljujući hrabrom tekstu autora Aleksandra Đorđevića, na kragujevačkom portalu Šumadija press, gde je izneo ozbiljne optužbe na njegov račun.

U tekstu se napominje da su učesnici i go...


Continue reading...
 

Znameniti Kragujevčani: Mihailo Obrenović

September 27, 2012

Mihailo Obrenović je rođen 4. septembra 1823. godine u Kragujevcu, bio je najmlađi sin kneza Miloša i kneginje Ljubice.

Posle završene škole, Mihailo se zajedno sa majkom, kneginjom Ljubicom, seli u Beč, da bi se posle smrti svog starijeg brata Milana, koji je vladao svega mesec dana, vratio u Srbiju, 1839. godine. Iako maloletan, Mihailo je prvi put postao knez Srbije, ali je njegova prva vladavina trajala samo 3 godine, kada su ga Ustavobranitelji predvođeni Tomom Vučić –...


Continue reading...
 

Znameniti Kragujevčani: Radomir Putnik

September 21, 2012

Vojvoda Radomir Putnik
( Načelnik Glavnog generalštaba Vojske Kraljevine Srbije u Prvom svetskom ratu)

Radomir Putnik se rodio 24. januara 1847. u Kragujevcu. U svom rodnom gradu završio je osnovnu školu i nižu gimnaziju. U školu je krenuo sa šest godina, godinu dana pre svojih vršnjaka, bio je dobar đak, odmeren i učitiv, ali se u društvu uvek isticao kao vođa, svi su morali da ga slušaju. Tu osobinu je imao do kraja svog života. Njegov otac, prosvetni radnik, naučio ga je da ne...

Continue reading...
 

Aleksandra Jelić - Pravda je ista za sve

August 17, 2012
http://www.jura.kg.ac.rs/images/stories/bsd1202/03.jpg

Pre samo par stotina godina, dužničko ropstvo uništilo je na hiljade porodica. Zbog visokih kamata i malih šansi za zaposlenje, muškarci su prodavali svoje žene i decu kako bi obezbedili ličnu egzistenciju. Danas, u 21. veku, veku napretka, tehnologije i zagarantovanih ljudskik prava, ono više ne postoji. Svako ima svoju veknu hleba, mrvu soli i zagarantovano mesto pod kapom nebeskom. Nekada, a ne tako davno, ljude su spaljivali na lomačama i kamenovali, oduzimali im lična i...


Continue reading...
 

Aleksandar Aleksić - Ko to tamo peva, bre ?!?!

July 17, 2012
Replika iz istoimenog filma, jednog od najboljih u istoriji naše kinematografije, kojm kondukter autobusa čuvene firme „Krstić” pokušava da skrene pažnju ne tako talentovanom pevaču da prestane da maltretira putnike svojim pevanjem.
U poslednjih dvadeset godina se pojavilo mnogo takvih „estradnih umetnika” koji su u nekim čudnim okolnostima,preko noći, postali ljudi o kojima se priča, piše, koji se idealizuju zbog mnogih stvari kojih se pametan čovek stidi.

Sa seoski...

Continue reading...
 
Make a Free Website with Yola.