Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe"

Posted by Djordje Antonijevic on Tuesday, December 18, 2012

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe prikuplja pomoć za socijalno ugrožene srpske porodice sa četvoro i više dece širom Balkana. Za sedam godina postojanja pomogla je sa prikupljenih 285.000 evra preko 290 porodica.

Organizacija je zvanično registrovana 2007. godine u Beogradu, a pored Srbije ima zvanično registrovana predstavništva Republici Srpskoj, Austriji, Švajcarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, dok predstavnika i donatora ima iz celog sveta.

Specifičnost organizacije je u potpunoj transparentnosti u finansijskom poslovanju. Svaka uplata nalazi se javno prikazana na sajtu sa imenom i prezimenom donatora. Uvid u stanje na računima, takođe je dostupan na sajtu. Nakon odrađenih akcija, na sajtu se objavljuje izveštaj sa slikama i računima za nabavljenu pomoć. Takođe, svakog meseca se izrađuju i detaljni mesečni izveštaji. Na ovaj način donatori, ali i svi zainteresovani ljudi, u svakom trenutku mogu jednostavno na sajtu pogledati gde je i kako prikupljen novac, kao i gde je i kako utrošen svaki dinar. Sajt organizacije je www.srbizasrbe.org

Pomoć koja se obezbeđuje porodicama je raznolika. Cilj je da najveći deo pomoći bude usmeren na omogućavanje porodicama da rade i same se izdržavaju, pa se obezbeđuju krave, koze, ovce, svinje, plastenici, traktori itd. Pored toga, vrlo često porodicama se obezbeđuje elementarno pokućstvo u vidu šporeta, frižidera, veš mašina, kreveta itd. U skladu sa raspoloživim sredstvima pokreću se i veći projekti poput izgradnje kuća.
Organizacija je nosilac velikog broja nagrada i priznanja, među kojima su blagoslov Patrijarha Irineja za rad organizacije, zahvalnice Eparhije Raško-Prizrenske, opštine Lopare u Republici Srpskoj, crkvene opštine Korenica u Lici i druge. Ipak, članovima organizacije najdraže zahvalnice su one koje deca sama napišu ili nacrtaju i posvete organizaciji i njenim donatorima.

Aktuelnosti

2. decembra organizacija je uselila u novu kuću šestočlanu porodicu Balović iz sela Rajetiće na planini Rogozna u blizini Novog Pazara. Za kuću je zahvaljujući brojnim donatorima iz Srbije i širom sveta, kao i nizu manifestacija, prikupljeno 17.620 evra. Pre nekoliko dana obradovana je i jedanaestočlana porodica Stojanović iz Vinorače kod Jagodine plastenikom u vrednosti od 3.560 evra (30 x 8 metara). U planu je dalja pomoć za preko 20 ugroženih porodica širom Balkana u okviru velike tradicionalne Božićne humanitarne akcije. Svi ljudi koji žele da se uključe u akciju i upoznaju se sa radom organizacije mogu to učiniti putem sajta www.srbizasrbe.org ili putem fejsbuka www.facebook.com/srbizasrbeblog comments powered by Disqus
Make a Free Website with Yola.