Zajedno za Šumadiju: EPS reketira Kragujevac; EPS: grad Kragujevac duguje 200 miliona

Posted by Politika on Saturday, December 3, 2011

I pored „suve godine”, struje u Kragujevcu ima dovoljno, ali je broj onih koji su u stanju da plate račune, izgleda, sve manji. Isključenja dužnika sa mreže sve su češća, a od maja, kada je „Elektrošumadija” pojačala „rad na terenu”, bez napajanja je ostalo gotovo 3.000 korisnika. Najvećim delom sijalice su pogašene u domaćinstvima koja nisu mogla da se izbore sa starim dugovima, ali među neredovnim platišama, kojima preti obustava isporuke električne energije, ima i pravnih subjekata.

„Energetika” ubedljivo drži prvo mesto sa dugom većim od dve milijarde dinara, drugi je kragujevački „Vodovod” sa nešto više od 400 miliona, a visoko treće mesto zauzima sam grad Kragujevac, koji duguje oko 200 miliona dinara. Obaveze građana daleko nadmašuju sve ove iznose, budući da je dug Kragujevčana narastao na rekordnih 3,7 milijardi dinara.

– Kragujevac je već duže vreme grad sa najslabijom naplatom u Srbiji, a isključenja dužnika sa mreže, nažalost, bila su jedini način da obezbedimo sigurnost u napajanju električnom energijom. Žalimo zbog poteza koje smo morali da povučemo, ali neplatiše su se, jednostavno, oglušile o sva naša upozorenja i opomene. Stvar bi, međutim, bila daleko bolja da sam grad, kao pravno lice, ne duguje enormnu sumu za isporučenu a neplaćenu električnu energiju – kaže u izjavi za „Politiku” Miroslav Mladenović, direktor za poslovni sistem u „Elektrošumadiji”.

Iako su „makaze” najviše pogodile običan svet, „seča struje” u Kragujevcu uzburkala je i političke duhove, pa je tako stranka gradonačelnika Veroljuba Stevanovića optužila EPS za „reketiranje” građana i gradskih preduzeća. U saopštenju Zajedno za Šumadiju navodi da je u toku obračun „beogradskih monopolista” sa „jedinim slobodnim gradom” u Srbiji.

„Sve investicije u Kragujevcu praćene su obavezama lokalne samouprave prema EPS-u, na osnovu kojih to javno preduzeće dobija kilometre novih mreža i naplaćuje ih, a da banku nije uložilo. Zato reketiranje građana i gradskih preduzeća smatramo napadom na jedini slobodni grad koji najglasnije zagovara decentralizaciju i borbu protiv monopola u svim oblastima. Umesto rata sa Kragujevcem, neka EPS konačno počne obračun sa tajkunima kojima sistem elektroprivrede služi kao zlatni rudnik za enormno bogaćenje”.

U „Elektrošumadiji” navode da to javno preduzeće u sistemu EPS-a „ne vodi politiku”, već da se drži slova zakona i odluka svoje „centrale”. Sve neredovne platiše, kažu u „Elektrošumadiji”, imaju pravo na reprogram duga, s tim da oni koji duguju više od 60.000 dinara moraju jednokratno da izmire polovinu svojih obaveza.

– Svakog dana na terenu imamo po desetak ekipa, svaka od njih, u proseku, dobije dvadeset zaduženja za isključenja dužnika sa mreže, ali realizacija je jedva deset odsto. Susrećemo se sa nerazumevanjem građana, često dolazi do verbalnih, pa i fizičkih sukoba, kada čak i policija mora da interveniše kako bi zaštitila naše radnike – navodi Mladenović.

Prema podacima „Elektrošumadije”, u Kragujevcu se svakog meseca sa mreže, u proseku, isključi oko 400 dužnika. Prethodnih dana, mnogi od njih su se žalili gradonačelniku Stevanoviću, a povodom sve češćih pritužbi na rad terenskih ekipa, Informativna služba Skupštine grada uputila je apel EPS-u da se, u dogovoru sa lokalnom samoupravom, iznađe povoljnije rešenje za izmirenje obaveza.

„Ovdašnja prosečna zarada od 38.167 dinara ne može da prati evropsku cenu energenata. Reč je o iznosu koji građane Kragujevca prećutno vodi u dužničko ropstvo, jer gotovo 50 odsto duga od 3,7 milijardi dinara čine kamate. Zbog toga upućujemo apel Elektroprivredi Srbije da još jednom preispita ponuđene uslove i eventualno iznađe mogućnosti za povoljnije načine otplate, ako nam nije cilj da Srbija u 21. veku ostane u mraku.“
blog comments powered by Disqus
Make a Free Website with Yola.