Traži se smena čelnika policije

Posted by B92 on Friday, October 12, 2012

Veroljub Stevanović, predsednik "Zajedno za Šumadiju" optužio je načelnika Policijske uprave u Kragujevcu Ivana Đorovića za pretnje novinarima, najvišim funkcionerima stranke, kao i narodnim poslanicima.

"Najmanje što očekujemo od nadležnih jeste smena načelnika policije", rekao je Stevanović i dodao da su razlozi za smenu koju su danas saopštili samo, kako je rekao, "vrh ledenog brega" u materijalima i dokazima koje ta stranka ima o radu Policijske uprave.

Na pitanje novinara šta konkretno zameraju policiji u Kragujevcu Stevanović je rekao da su to pretnje i naveo primer, kao što je "vodi računa možes da nestaneš" koje su dobili funkcioneri te stranke.

Stevanović je zamerio što funkcioneri policije učestvuju u obezbeđenju noćnih lokala, kao i da, kako je rekao, prebijaju mlade ljude na ulici.

Na konferenciji je rečeno da je stranka zahtev za utvrđivanje odgovornosti i smenu jutros ponovo predala ministru unutrašnjih poslova.

Javni sukob između predstavnika najveće vladajuće stranke i načelnika policije u Kragujevcu danas je prvi put i zvanično obelodanjen optužbama stranke "Zajedno za Šumadiju" prvog čoveka policije, koji tu funkciju obavlja osmu godinu, za nezakonitosti u radu. Prošle sedmice stranka je na profilu društvene mreže, kao i na zvaničnom sajtu stranke postavila pitanja prvom čoveku policije među kojima je ključno kada će da podnese ostavku.

Na tvrdnje o pretnji novinarima u Kragujevcu danas je reagovalo i Nezavisno udruženje novinara Srbije. To udruženje u saopštenju istče da bi prvi čovek kragujevačke policije trebalo da se javno izvini kolektivu RTK-a, jer će u protivnom Udruženje od nadležnih državnih organa tražiti pokretanje odgovornosti načelnika Policijske uprave Kragujevca.

NUNS je zapravo reagovao nakon što se tom udruženju obratila direktorka RTK-a Jovanka Marović pismom, u kojem je ukazala na pritiske i pokušaje uticaja na uređivačku politiku te medijske kuće.

Ona je u pismu navela da je u Kragujevcu "u toku javni sukob između predstavnika najveće vladajuće stranke (ujedno i čelnih ljudi lokalne samouprave) i načelnika Policijske uprave Kragujevca Ivana Đorovića".

blog comments powered by Disqus
Make a Free Website with Yola.