Raspisani izbori: Kreće trka Verka i DS

Posted by Danas on Tuesday, March 13, 2012

Boljim poznavaocima srpskih političkih (ne)prilika još pre jučerašnjeg raspisivanja izbora bilo je jasno da će se, na lokalnom planu, izborni derbi igrati u Kragujevcu, i to između političke organizacije „Zajedno za Šumadiju“, članice pokreta URS, čiji je lider gradonačelnik Veroljub Stevanović i demokrata Borisa Tadića, koji u kampanju kreću sutra, upravo iz centra Šumadije.

Kragujevac je, naime, nakon dolaska Fijata, njegovih kooperanata i šoping molova, ponovo postao grad budućnosti, koji je već u dogledno vreme mogao da se na „tržišnoj mapi“ Srbije pozicionira odmah iza Beograda. Ovaj grad je stoga više nego poželjna izborna lovina, posebno za DS čiji funkcioneri ne skrivaju da su im Šumadija i grad na Lepenici izborni prioritet na lokalnom nivou. Ali, da bi zavladali šumadijskom prestonicom demokrate će morati da pobede stranku „Zajedno za Šumadiju (Kragujevac)“, odnosno popularnog Verka Stevanovića, što će biti gotovo nemoguća misija.

U Šumadiji i Kragujevcu gotovo da nema ozbiljnijeg političkog „kibicera“ koji ne tipuje na trijumf Stevanovića. Dilema je jedino da li će uspeti da ostvari apsolutnu pobedu ili će mu za formiranje nove gradske vlasti biti potrebni koalicioni partneri za koje, opet, ne mora da brine. Kako se čuje, SPS se već ponudio.

Ovo ipak ne znači da je Veroljub Stevanović već prebrinuo sve brige. Naprotiv, iskusniji hroničari srbijanske političke zbilje s pravom upozoravaju da prava iskušenja slede posle izbora, posebno ukoliko u novoj Vladi Srbije ne bude sedeo Mlađan Dinkić. Stevanović nije po volji demokratama, a ništa miliji nije ni naprednjacima zemljaka Tome Nikolića.

Veroljub Stevanović rođen je 1946. u Kragujevcu, gde je završio osnovnu školu, gimnaziju i Mašinski fakultet. Najveći deo radne karijere proveo je u Fabrici automobila Zastava, u kojoj je, u vreme njenog najvećeg uspona sredinom 1980-ih, bio direktor pogona „Montaža“ (najvećeg OOUR-a u SFRJ, s više od 6.000 radnika).

U politiku je ušao početkom 1990-ih, u SPO, iz kojeg je istupio sredinom prethodne decenije i osnovao stranku „Zajedno za Kragujevac“, koja je prerasla u regionalnu partiju „Zajedno za Šumadiju“.

Trenutno je po treći put na funkciji gradonačelnika. Na đurđevdanskim lokalnim izborima biće nosilac i prvi na listi „Veroljub Verko Stevanović: Zajedno za Kragujevac - Ujedinjeni regioni Srbije“.

Oženjen je, ima dve kćerke i unučiće.
blog comments powered by Disqus
Make a Free Website with Yola.