Nezaposlenost i dalje glavni problem Kragujevca

Posted by on Tuesday, January 3, 2012

Spisak nezaposlenih u Kragujevcu se lane produžio za oko 500 imena jer je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NZS) 22.101 Kragujevčanin, saopštila je kragujevačka filijala NZS-a.
 
"Zahvaljujući nizu programa koje smo sproveli, taj broj je nešto manji nego što je mogao da bude. Da podsetim, u januaru 2010. godine je 1.566 radika fabrike Zastava automobili proglašeno tehnološkim viškom", rekla je Ljiljana Petrović, direktorka kragujevačke filijale NZS-a.
 
U Kragujevcu su prošle godine bila tri sajma zapošljavanja na kojima je posao našlo 506 ljudi. Za samozaposljavanja kroz sopstveni biznis uz pomoć programa odlučila su se 93 Kragujevčana, a "Prvu šansu" iskoristilo je 189 mladih i prvi put dobili posao.
 
Pored Nacionalne službe, u aktivnu politiku zapošljavanja i ove godine će se u uključiti gradska uprava. Na sednici gradskog parlamenta uoči Nove godine donet je Lokalni akcioni plan zapošljavanja kojim je predviđeno niz programa koje će tokom godine finansirati gradska kasa.
 
Njime je, između ostalog, predviđeno finansiranje javnih radova, zatim dobrovoljno radno angažovanje kojim se socijalno ugrožena lica stimulišu da svojim radom ostvare novčanu pomoć, i program angažovanja ličnih asistenata za pomoć osobama sa invaliditetom.
 
Iz gradskog budžeta biće izdvojeno i tri miliona dinara za podsticaj preduzetništva.blog comments powered by Disqus
Make a Free Website with Yola.