Ko osim Verka?

Posted by Danas on Thursday, March 22, 2012

U odnosu na druge gradove u Srbiji, politička situacija u Kragujevcu u minulih desetak godina specifična je po tome što ovde uoči lokalnih izbora nije bilo nekih većih dilema o pobedniku. Još od 2002, odnosno negde na polovini mandata nesposobne lokalne vlasti DOS-a, gotovo s izvesnošću očekivalo se da će nakon izbora gradsku vladu da formira Veroljub Stevanović, koji je na mestu gradonačelnika bio prvo od 1997. do jeseni 2000, kada ga je DOS-ova izborna lavina na svim nivoima sprečila da sa svojom tadašnjom koalicijom Zajedno, u kojoj su bili i najistaknutiji članovi ondašnjeg Gradskog odbora DS, ostane na funkciji.

Koalicija „Zajedno za Kragujevac“, na čelu s Veroljubom Verkom Stevanovićem, ponovimo, očekivano je u jesen 2004. osvojila lokalnu vlast, a to je ponovila i u maju 2008, kad je ostvarila još bolji rezultat. Većina demokratski orijentisanih Kragujevčana, zbog te lokalne specifičnosti, nije se pribojavala onoga od čega su mnogi strahovali u Beogradu, Novom Sadu, Nišu - da će im Šešeljevi radikali osvojiti lokalnu vlast. Zanimljivo je da se i DS u centru Šumadije od te jeseni 2004. do danas nije konsolidovala.

Slično je i uoči predstojećih lokalnih izbora. Sve sondaže javnog mnjenja pokazuju da grupacija „Zajedno za Kragujevac - URS“, predvođena Stevanovićem, neće imati ozbiljniju konkurenciju ni u naprednjacima, koje ovde predvodi sin Tomislava Nikolića Radomir, ni u demokratama, čiji je lokalni predstavnik Dragan Stanković, ni u kragujevačkim socijalistima Slavice Đukić Dejanović, a još manje u SRS, DSS i Preokretu.

Ipak, politička situacija u centru Šumadije ove 2012. ipak nije ista kao 2008, pre svega zbog Fijata i njegovih kooperanata, pa je postao vrlo poželjna izborna lovina za sam vrh demokrata, naprednjaka i socijalista.

Koliko je vodećim srpskim partijama stalo do Kragujevca pokazuje i to što je lista DS na čelu s Borisom Tadićem svoju izbornu kampanju počela upravo u centru Šumadije, s tim što će predsednik Republike sredinom aprila ovde prisustvovati otvaranju nove Fijatove fabrike automobila, a verovatno će doći i još koji put. Socijalisti su za nosioca lokalne izborne liste postavili nikog drugog do predsednicu Skupštine Srbije Slavicu Đukić Dejanović, a Tomislav Nikolić svog sina.

Postizborno pozicioniranje ovdašnjih ogranaka partija sa sedištem u Beogradu neće, međutim, zavisiti samo od njih, nego i od Veroljuba Stevanovića i njegovih “zajedničara”. Stevanović i neki njegovi bliski saradnici postaju svesni izazova s razvojem grada koji ih čekaju, te da će im u naredne četiri godine biti potrebna jača ekipa za vođenje grada. Ipak, i tu ima „jastrebova“. Pretendenata na funkciju Veroljuba Stevanovića biće sve više.

Veroljub Stevanović (Zajedno za Kragujevac - URS)

Diplomirani mašinski inženjer koji je najveći deo radne karijere proveo u Zastavinoj Fabrici automobila, gde je u drugoj polovini osamdesetih bio direktor pogona “Montata”, s više od 6.000 radnika. Aktivno se bavi politikom od početka devedesetih, kada je ušao u SPO, čiji je bio i potpredsednik. U više mandata bio je narodni poslanik Skupštine Srbije, a posle 5. oktobra 2000. imenovan je i za koministra industrije. Gradonačelnik Kragujevca bio je u tri mandata. Prvi put 1997-2000, potom 2004-2008. i sada 2008-2012. Igrao je fudbal u Radničkom, a od mladosti čuva golubove.

Slavica Đukić Dejanović (SPS)

Psihijatar (doktorka nauka) u Kliničkom centru i profesorka na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, politikom se bavi još iz vremena Saveza komunista, kad je bila funkcionerka Opštinskog komiteta i viših organa SK. Učestvovala u osnivanju SPS, gde je bila bliska saradnica Slobodana Miloševića. U više navrata bila je narodna poslanica, a od leta 2008. je na čelu Narodne skupštine. U tom periodu snažno se zalagala za savez i „pomirenje“ SPS i DS. Voli putovanja.

Dragan Stanković (DS)

Diplomirani ekonomista, koji je najveći deo profesionalne karijere proveo u Zastavi, u kojoj je, između ostalog, bio direktor Energetike i potpredsednik Grupe Zastava za marketinške poslove. Trenutno je direktor gradske filijale Uprave trezora. Član DS još od 1990, ali sve do skora nije se ozbiljnije bavio politikom, osim kao član resornih odbora demokrata. Sredinom 2011. izabran za potpredsednika DS u Kragujevcu, a za izbore 6. maja je nosilac liste. Cilj mu je da postepeno vrati kragujevačke demokrate na pozicije u Šumadiji iz devedesetih.

Radomir Nikolić (SNS)

Diplomirani menadžer, zaposlen u kragujevačkoj ispostavi „Srbija gasa“. U političkoj javnosti primećen početkom 2011, kad je izabran za prvog predsednika Gradskog odbora naprednjaka, kojim je do tada upravljalo povereništvo. Još nedovoljno poznat široj javnosti, uglavnom je privlačio pažnju jer je sin lidera SNS Tomislava Nikolića. Mlad i u javnim nastupima za sada relativno odmeren. Najavljuje strategiju razvoja Kragujevca, koja će javnosti biti predstavljena početkom aprila.
blog comments powered by Disqus
Make a Free Website with Yola.