Fijat ljut na Srbiju

Posted by on Monday, August 6, 2012
Fijat-ljut-na-Srbiju

Italijanski „Fijat" ima ozbiljne primedbe na odnos naše države prema obavezama koje je ona preuzela u vezi sa fabrikom „Fijat automobili Srbija".

Fijat ima tri ključne zamerke - pre svega država, kao suvlasnik fabrike, i dalje duguje oko 60 miliona evra koje je odavno trebalo da uplati, a znatno kasne i radovi na izgradnji obilaznice oko Kragujevca, kao i spajanju tog grada sa autoputem Beograd - Niš, preko Batočine.

Srbija ima 33 odsto vlasništva u kompaniji „Fijat automobili Srbija", pa su tom udelu srazmerne i preuzete novčane obaveze u investiranju. Problem je, međutim, što država odavno neredovno ispunjava svoje obaveze.

Čelnici italijanske kompanije su nekoliko puta pristajali na pomeranje određenih rokova i smatraju da su pokazali veliko razumevanje, ali ih strpljenje polako izdaje.

Pre nekoliko meseci je tako bila sporna uplata 80 miliona evra iz budžeta za proizvodnju modela 500L, ali se to nekako rešilo i tada je Italijanima obećano da će uplate nadalje biti redovne ili u najgorem slučaju sa minimalnim zakašnjenjem, a oni su pristali da zaostali novac dobiju na rate.

U međuvremenu, pokrenuta je proizvodnje "srpskog fiće"...blog comments powered by Disqus
Make a Free Website with Yola.