Bora Radić: DS i dalje tumara

Posted by Danas on Monday, November 19, 2012

Borivoje Radić, osnivač Demokratske stranke u Kragujevcu i Šumadiji, dugogodišnji narodni poslanik i blizak saradnik Zorana Đinđića, u razgovoru za Danas povodom Izborne skupštine DS zakazane za nedelju, 25. novembar, ocenjuje da se demokrate još nisu oporavile od poraza na izborima u maju i da „već dugo tumaraju tražeći sami sebe na političkoj sceni“.

Koliko će, po vašoj proceni, da traje to tumaranje DS i ima li šanse da posle 25. novembra postanu ozbiljna opozicija?

- Dugo učešće u vlasti učinilo je da DS u velikoj meri postane birokratizovana i interesna organizacija, koja je toliko skrenula sa osnovnog programskog opredeljenja i puta da teško može da se prepozna duh kojim je zračila pre deceniju i više. DS su nekada, a pogotovo devedesetih, karakterisali unutarstranačka demokratija i zalaganja za brzu i efikasnu modernizaciju Srbije, ali i jaka stranačka kadrovska struktura. Dakle, gotovo sve ono što DS danas nema. Da li stranka može da povrati taj duh? Reklo bi se - teško, ali se i treba nadati da u stranci još ima potencijala koji će, u perspektivi, demokrate da vrate izvornim principima i osnovnim programskim opredeljenjima.

Da li dogovor Borisa Tadića i Dragana Đilasa o „podeli moći“ može da vrati DS na staze slave?

- Sigurno da ne može. Mnogo bi bilo bolje da su se Tadić i Đilas nadmetali za mesto predsednika, i to na neposrednim izborima, gde bi učestvovalo celokupno članstvo stranke. Bilo bi to dobro i za DS i za ukupnu političku scenu Srbije. S tim u vezi treba se podsetiti skupštine na kojoj su se nadmetali Zoran Đinđić i Slobodan Vuksanović, kada su nam svi zavideli na unatarstranačkoj demokratiji. Đinđić je ubrzo postao istinski lider cele srpske opozicije i kreator petooktobarskih promena.

Može li Đilas da napravi jaku i modernu stranku, sposobnu da izvede Srbiju na evropski put?

- Na osnovu svega poznatog, može da se zaključi da Dragan Đilas nije čovek tog političkog kapaciteta. Svi ističu njegov menadžerski potencijal, ali to nije dovoljno da bi se vodila ozbiljna partija. Utisak je da bi čak i Boris Tadić, uprkos svim greškama koje je činio i u stranci i na funkciji šefa države, bio bolje rešenje za DS. Đilas nije čovek ozbiljne politike. Pogledajte bilo koju njegovu izjavu... Ko zna u kakve ideološke vode je spreman da odvede stranku.

Tanka struktura

- Bojim se da se kadrovska struktura DS umnogome istanjila i u Beogradu i u unutrašnjosti. Nema jake stranke bez ljudi od političkog i svakog drugog integriteta, koji politiku ne doživljavaju kao biznis - ističe Borivoje Radić.blog comments powered by Disqus
Make a Free Website with Yola.